جستجو
Close this search box.

تبدیل پایان‌نامه به کتاب

چرا تبدیل پایان‌نامه به کتاب بسیار مهم است؟

گرچه برای بسیاری از دانشجویان، جلسه دفاعیه، به منزله پایان تحصیل است، اما برخی دیگر، با تبدیل پایان‌نامه به کتاب اهداف جدیدی را دنبال می‌کنند. این دسته از دانشجویان به خوبی می‌دانند که با چاپ و انتشار کتاب، وزن و اعتبار علمی و پژوهشی آن‌ها در جلسه مصاحبه دکتری نسبت به سایر رقبا، افزایش پیدا می‌کند.

برای درک بهتر از اهمیت ارائه رزومه قوی و به ویژه ارائه کتاب (از طریق تبدیل پایان‌نامه به کتاب) توضیحاتی درباره مصاحبه دکتری ارائه می‌دهیم. قبولی در آزمون دکتری، شرط کافی برای ورود دانشجو به این مقطع نیست بلکه وی صرفاً ۱۰ امتیاز از مجموع ۱۰۰ امتیاز را کسب کرده است. ۷۰ امتیاز دیگر، مربوط به سابقه و پیشینه پژوهشی و آموزشی دانشجو است که ۴۰ امتیاز آن، به سوابق و اقدامات و رزومه پژوهشی اختصاص می‌یابد. اگر در رزومه پژوهشی دانشجو «تألیف یا ترجمه کتاب» لحاظ شود، قطعاً در این رقابت نفس‌گیر و مهم، پیشرو خواهد بود. چاپ کتاب اعم از تألیف یا ترجمه دارای ۴ امتیاز است. لذا در قیاس با سایر مؤلفه‌های ارزشیابی، از اهمیت بسزایی برخوردار است.

یکی از روش‌های موثر و سریع برای تالیف کتاب، تبدیل پایان‌نامه ارشد و دکترا به کتاب است. زیرا منبع اصلی برای تالیف کتاب در قالب پایان‌نامه در دسترس دانشجو قرار دارد.

استخراج کتاب از پایان‌نامه

تبدیل پایان‌نامه به کتاب چه مزایا و منافعی دارد؟

تبدیل پایان‌نامه به کتاب مزایای بیشماری به دنبال خواهد داشت. شاید یکی از مهم‌ترین آن‌ها همان است که قبلاً اشاره شد: تقویت رزومه پژوهشی دانشجو در فرایند مصاحبه مقطع دکتری. در ادامه به برخی دیگر از امتیازاتی که از طریق تبدیل پایان‌نامه ارشد و دکترا به کتاب، به دست می‌آید، اشاره می‌شود.

 

کسب نمره کامل پایان نامه از طریق ارائه کتاب

از جمله مزایای تبدیل پایاننامه به کتاب، دریافت نمره کامل پایان‌نامه است. دانشجویان برای کسب نمره کامل پایان‌نامه، باید مقاله علمی پژوهشی ارائه دهند. اما با ارائه کتابی که از همان پایان‌نامه استخراج شده است، ۲ نمره کامل را دریافت خواهند کرد. در حقیقت به جای تألیف و انتشار مقاله که فرایندی زمان‌بر است و مستلزم انتخاب مجله مناسب، طی شدن روند داوری مقاله، خطر عدم پذیرش و… می‌شود، با چاپ و تألیف کتاب حتی در تیراژ محدود، امکان دریافت ۲ نمره پایان‌نامه نیز وجود دارد.

مزایای استخراج کتاب از پایان‌نامه، بیشمار است.

کسب اعتبار و شخصیت علمی در سطح جامعه

با تبدیل پایان‌نامه به کتاب، مفاد و محتوای پایان‌نامه از پژوهشی که صرفاً در محیط دانشگاهی، کاربرد محدودی دارد، به دانشی مکتوب برای بهره‌برداری عموم علاقمندان و پژوهشگران تبدیل می‌شود. با چاپ کتاب، اعتباری علمی در سطح جامعه برای نویسنده و مؤلف بدست می‌آید.. حتی اگر کتاب در تیراژ محدود نیز منتشر شود، می‌تواند به عنوان کادوی با ارزش برای دوستان، اساتید دانشگاه، اعضاء خانواده و همکاران و… تلقی شود و لذا به ابزاری برای تقویت برند فردی نیز تبدیل می‌گردد. ضمن اینکه با انتشار کتاب، امکان دسترسی افراد بیشتری به محتوای آن فراهم می‌شود و در نتیجه به عنوان منبع و مأخذ علمی مورد مراجعه و استفاده سایر پژوهشگران قرار گیرد. موضوعی که در افزایش اعتبار علمی مؤلف تأثیر بسزایی خواهد داشت.

 

آسان بودن و کم هزینه بودن فرایند چاپ کتاب

تبدیل پایان‌نامه به کتاب، فرایندی بسیار کوتاه‌مدت و آسان است. تمامی مراحل چاپ و انتشار کتاب اعم از دریافت مجوز، دریافت فیپا، دریافت شابک، مجوز‌های نشر و آماده‌سازی فنی توسط ناشران انجام می‌شود. این فرایند در قیاس با انتشار مقاله پژوهشی در یک مجله علمی، از نظر زمانی، بسیار کوتاه‌تر است. هزینه تبدیل پایان‌نامه به کتاب در مقایسه با هزینه‌هایی که به دانشجو بابت انتشار مقاله در یک مجله معتبر بین‌المللی و دارای ضریب تأثیر isi تحمیل می‌شود، بسیار کمتر است. انتشار مقاله در مجله خارجی، مستلزم ترجمه دقیق و اصولی و استاندارد آن است که این خود هزینه بالایی را به خود اختصاص می‌دهد. ضمن اینکه مجلات دارای یک فرایند داوری سخت‌گیر و ارزیابی علمی زمان‌بری هستند و حتی امکان ریجکت شدن مقاله نیز وجود دارد.

 

امکان بهره مندی از فرصتهای شغلی و تحصیلی ارزشمند

تبدیل پایان‌نامه به کتاب، فرصت‌های متعدد و بیشماری را برای دانشجو به همراه خواهد داشت. برخی از این موقعیت‌های عالی را می‌توان به شرح زیر خلاصه کرد:

  • امکان دریافت گرنت‌های پژوهشی و آموزشی از دانشگاه‌ها و موسسات علمی خارجی؛
  • افزایش شانس استخدام در مراکز آموزش عالی به عنوان عضو هیئت علمی؛
  • امکان تدریس در آموزشگاه‌های فنی و حرفه‌ای و علمی؛
  • امکان حضور در جشنواره‌های داخلی مانند جایزه کتاب سال دانشجویی؛

تبدیل پایان‌نامه به کتاب

مراحل کلی تبدیل پایان‌نامه به کتاب چیست؟

تبدیل پایان‌نامه به کتاب باید طی چند مرحله و بر اساس اصول به انجام رسد تا خروجی آن از نظر کیفیت، قابل قبول باشد. به طور کلی مراحل تبدیل پایان‌نامه به کتاب به شرح زیر است:

  • بررسی دقیق محتوای پایان‌نامه: محتوای پایان‌نامه باید در وهله اول، با دقت بسیار مطالعه شده و نکات مهم و اصلی آن استخراج شود.
  • آماده‌سازی محتوایی: آماده‌سازی محتوایی شامل: تهیه فهرست مندرجات، تهیه پیشگفتار، بازنگری در فهرست مأخذ، تفکیک محتوای کتاب به فصل‌های جداگانه و ویراستاری تخصصی است.
  • آماده‌سازی فنی: آماده‌سازی فنی عبارت است از: صفحه‌آرایی بر اساس استاندارد قطع کتاب، طراحی جلد کتاب و تهیه پیشنویس چاپی است.
  • دریافت مجوزها: مرحله آخر شامل اعمال اصلاحات نهایی روی نسخه پیشنویس، تهیه فیپا، دریافت شماره شابک و دریافت مجوز نشر است.

اصولی که باید در تبدیل پایان‌نامه به کتاب رعایت کرد چیست؟

  • انتخاب عنوان جذاب و مناسب برای کتاب: عنوان کتاب با عنوان پایان‌نامه متفاوت است. پایان‌نامه عنوانی طولانی و خاص دارد. اما عنوان کتاب باید کوتاه باشد. در عین حال باید از نظر مفهومی و معنایی، وابستگی و ارتباط عنوان کتاب با پایان‌نامه حفظ شود.
  • رعایت اصول تألیف و نگارش کتاب: تأکید می‌شود که تبدیل پایان‌نامه به کتاب به معنای کپی و گزینش بخش‌های خاصی از پایان‌نامه و چاپ آن‌ها در قالب کتاب نیست. محتوای پایان‌نامه به دلیل ماهیت آن، طول و تفصیل و جزئیات زیادی دارد. اما در کتاب، لزومی به ذکر جزئیات دقیق درباره پیشینه‌ها، معرفی انواع روش‌های به کار گرفته شده برای گردآوری اطلاعات، بیان سؤالات و فرضیه‌ها و بیان محدودیت‌های پژوهش نیست.

مراحل فوق، مواردی هستند که دانشجو یا مولف باید در فرایند تبدیل پایان‌نامه به کتاب، آن‌ها را رعایت کند. باید اشاره کرد که مراحل استخراج کتاب از پایان‌نامه، نیاز به برخی مهارت‌های فنی و ویراستاری دارد. همچنین هزینه استخراج کتاب از پایاننامه نیز بر اساس نوع کتاب، تعداد صفحات، کیفیت و تیراژ، آماده‌سازی فنی و محتوایی آن متفاوت است. لذا در هر مرحله از این فرایند، کمک گرفتن از متخصصان و مشورت با کارشناسان، توصیه می‌شود.

5/5 - (1 امتیاز)

2 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

از ما بپرسید

ثبت درخواست مشاوره پایان نامه و مقالات